Friday, June 12, 2009
Ευθυμία – Σανό Χάλο, Θία Χάλο, Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη
Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Σε μια λιτή τελετή το μεσημέρι στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη ορκίστηκαν από την Γενική Πρόξενο Αγη Μπαλτά ως Ελληνίδες υπήκοοι η «γιαγιά του Πόντου» Ευθυμία – Σανό Χάλο και η κόρη της, γνωστή συγγραφέας, Θία Χάλο, που πρόσφατα απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, για την προσφορά τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.
«Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου», είπε συγκινημένη η κ. Σάνο Χάλο, η οποία γιόρτασε τον περασμένο μήνα τα 100α της γενέθλια, έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της. «Δεν πήγα ποτέ σχολείο, δούλεψα σκληρά όλη μου τη ζωή για να μεγαλώσω 10 παιδιά», πρόσθεσε.
Εχοντας επιζήσει της γενοκτονίας η Σανό Χαλό αφηγήθηκε τις τραγικές περιπέτειές της στην θυγατέρα της Θία Χάλο, η οποία κατέγραψε την πραγματική ιστορία του διωγμού της μητέρας της, στο βιβλίο «Ούτε καν το όνομά μου», συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προβολή του Ποντιακού Ελληνισμού και στην προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Η κ. Θία Χάλο δήλωσε υπερήφανη για τη μητέρα της και εξέφρασε τη χαρά της που μπορεί πλέον, πέραν της ελληνικής καταγωγής της, να δηλώνει και τυπικά Ελληνίδα, έχοντας αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά για τις ενέργειές τους ώστε να προωθηθεί το αίτημά τους στην Ελληνική Πολιτεία, αλλά και γιατί χάρη στη βοήθειά τους, η ιστορία της μητέρας της έγινε κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.
«Είναι μια από τις ιστορικότερες στιγμές του ποντιακού Ελληνισμού της Αμερικής», τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Τσιλφίδης, σημειώνοντας πως «μέσα από δύο θρυλικές μορφές, από δύο θρυλικές γυναίκες, μέσα από τη Σάνο και τη Θία Χάλο προβάλλουμε μια πτυχή της ιστορίας του Ελληνικού Εθνους που για χρόνια παρέμενε στα αζήτητα της Ιστορίας». «Τιμούμε δύο γυναίκες, δύο σύμβολα για την ανθρωπότητα και ταυτόχρονα τα 353,000 θύματα της γενοκτονίας μας, αλλά και τις χιλιάδες ηρωικές μορφές του Πόντου», πρόσθεσε.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο κ. Τσιλφίδης, εκ μέρους όλων των Ποντίων, στην Γενική Πρόξενο Αγη Μπαλτά που έσπευσε την περασμένη Παρασκευή να ορκίσει την «γιαγιά του Πόντου» στο νοσοκομείο, στο κρεβάτι του πόνου, όπου νοσηλευόταν κατόπιν κρίσιμου εγκεφαλικού επεισοδίου. «Αυτή η πράξη ευγένειας και σεβασμού από την πλευρά σας μας συγκίνησε ιδιαίτερα και έχει εκτίμηση βαθειά», είπε.
«Αυτή η τελετή σημαίνει πάρα πολλά για εμάς τους Πόντιους, ειδικά γι΄αυτούς που έχουν γεννηθεί στον Πόντο», επισήμανε ο κ. Δημήτρης Κοσμίδης από το σύλλογο Παναγία Σουμελά της Βοστώνης, λέγοντας πως «η κ. Σανό αντιπροσωπεύει εμάς τους Ποντίους τους ξεριζωμένους και τον αγώνα τον οποίο κάνουμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας». Ανέγνωσε και ένα ποίημα, αφιερωμένο στην κ. Χάλο, το οποίο ο Σύλλογός του έχει γράψει στην ποντιακή διάλεκτο.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment